Ortopedija je grana medicine koja se bavi dijagnozom, liječenjem i rehabilitacijom poremećaja mišićno-koštanog sustava. To uključuje kosti, zglobove, ligamente, tetive, mišiće i živce. Ortopedski kirurzi su specijalizirani za liječenje različitih problema kao što su frakture, deformacije, ozljede vezane uz sport, problemi s kralježnicom, problemi s zglobovima (npr. osteoartritis), kao i amputacije i druge kirurške zahvate koji se odnose na mišićno-koštani sustav. Osim kirurškog liječenja, ortopedi se često bave i nekirurškim metodama poput fizikalne terapije, rehabilitacije i upotrebe ortopedskih pomagala kako bi poboljšali funkcionalnost i kvalitetu života svojih pacijenata.
Grana medicinske znanosti koja se bavi proučavanjem bioloških procesa povezanih s ozdravljenjem kostiju, zglobova, tetiva i ligamenata. To uključuje proučavanje i primjenu različitih tjelesnih supstanci u ortopediji kao dio terapijskih pristupa koji potiču prirodno ozdravljenje i obnavljanje tkiva. Ova disciplina obuhvaća širok spektar terapijskih metoda, uključujući uporabu matičnih stanica, faktora rasta, bioloških implantata i drugih tehnologija kako bi se potaknulo brže ozdravljenje i smanjio period rehabilitacije nakon ozljeda ili operacija.
One imaju sposobnost regeneracije i diferencijacije u različite tipove stanica u tijelu. Primjena matičnih stanica u ortopediji može potaknuti ozdravljenje kostiju, hrskavice ili ligamenata.
To su proteini koji potiču rast i razvoj stanica. Faktori rasta se često koriste u obliku koncentrata koji se primjenjuje na mjestu ozljede kako bi se potaknulo ozdravljenje tkiva.
PRP se dobiva iz pacijentove krvi i sadrži visoku koncentraciju faktora rasta. Primjena PRP-a može potaknuti regeneraciju tkiva i ubrzati proces ozdravljenja.
Slično kao PRP, ACP se dobiva iz pacijentove krvi, ali se razlikuje po procesu pripreme. ACP se koristi za poticanje ozdravljenja ozlijeđenih tkiva. Korištenje tjelesnih supstanci u ortopediji predstavlja jedan od načina kako se može poboljšati proces ozdravljenja i smanjiti vrijeme oporavka nakon ozljeda ili kirurških zahvata. Međutim, važno je napomenuti da se primjena ovih supstanci mora temeljiti na znanstvenim dokazima i da se mora provoditi pod nadzorom stručnjaka kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost tretmana.

PRP injekcije

Primjena plazme bogate trombocitima (PRP) u ortopediji postala je popularna zbog njezinih potencijalnih koristi u poticanju ozdravljenja tkiva, smanjenju upale i ubrzanju procesa ozdravljenja. Evo nekoliko načina na koje se PRP koristi u ortopediji:
PRP se često koristi u liječenju ozljeda mišića, tetiva i ligamenata, kao što su sportske ozljede ili tendinitisi. Injekcije PRP-a u oštećeno područje mogu potaknuti regeneraciju tkiva i ubrzati proces ozdravljenja.
PRP se također koristi u liječenju osteoartritisa, stanja koje uzrokuje degeneraciju hrskavice u zglobovima. Injekcije PRP-a u zglob mogu pomoći u smanjenju upale, ublažavanju boli i poticanju regeneracije hrskavice.
U slučaju fraktura ili drugih ozljeda kostiju, PRP se može koristiti za poticanje bržeg ozdravljenja. Injekcije PRP-a u područje ozljede mogu pomoći u povećanju brzine spajanja kostiju i poboljšanju kvalitete regeneriranog tkiva.
PRP se ponekad koristi u kombinaciji s artroskopskim kirurškim zahvatima za popravak oštećenih zglobova. PRP se može primijeniti tijekom operacije kako bi se potaknulo ozdravljenje i smanjila upala.
U nekim slučajevima, poput rekonstrukcije ligamenata ili tetiva, PRP se može koristiti kao dodatna terapija kako bi se poboljšali rezultati kirurškog zahvata. PRP može pomoći u poticanju regeneracije i integracije transplantiranog tkiva.

Kao i kod bilo koje medicinske intervencije, odluka o primjeni PRP-a treba biti donesena nakon temeljite procjene pacijenta i individualnih potreba.

Aplikacija matičnih stanica

Korištenje matičnih stanica u ortopediji donosi nekoliko potencijalnih koristi i prednosti:
Matične stanice imaju sposobnost regeneracije i diferencijacije u različite tipove stanica u tijelu. To znači da se mogu koristiti za poticanje obnove oštećenih ili ozlijeđenih tkiva poput kostiju, hrskavice, ligamenata i tetiva.
Primjena matičnih stanica može ubrzati proces ozdravljenja tkiva, što može rezultirati kraćim vremenom oporavka za pacijente koji su podvrgnuti kirurškim zahvatima ili koji se liječe zbog ozljeda.
Matične stanice imaju imunomodulatorna svojstva koja mogu smanjiti upalu u oštećenim tkivima. To može pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju funkcije kod stanja poput osteoartritisa ili upalnih bolesti zglobova.
Korištenje matičnih stanica može omogućiti razvoj manje invazivnih terapija koje ne zahtijevaju velike kirurške zahvate. To može smanjiti rizik od komplikacija i poboljšati ishod za pacijente.
Matične stanice se mogu uzeti iz vlastitog tijela pacijenta (autologne matične stanice), što smanjuje rizik od odbacivanja ili komplikacija povezanih s transplantacijom. Ovo personalizirano liječenje može povećati učinkovitost terapije.
U nekim slučajevima, primjena matičnih stanica može omogućiti izbjegavanje kirurških zahvata ili smanjiti potrebu za invazivnim postupcima poput zamjene zglobova ili fuzije kralježaka.
footer-logo
Primjenjujući najnovije tehnike, aparaturu i moderne trendove, svakom pacijentu nudimo individualan pristup i posebno prilagođen fizioterapijski program.

Kontakt Informacije

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka 8:00-20:00
Subota 8:00-13:00
Nedjeljom i praznicima ne radimo

Ul. Vjekoslava Spinčića 1a, Varaždin
Liječnički pregledi sportaša:
Zagrebačka 94, Varaždin
Hrvatska

042 490 858

info@medical.hr